ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙ

Σήμερα εδώ στο βορρά ο καιρός αποφάσισε να μας θυμήσει ότι ο χειμώνας δεν είναι και τόσο μακρυά. Ξαφνικά και από εκεί που η καλοκαιρινή λιακάδα ήταν μέχρι χθες εδώ, σήμερα σα να δρόσισε. Ή μάλλον παραδρόσισε. Και είχε και μια συννεφιά το πρωί που καμιά αμφιβολία δεν άφηνε ότι ναι, μπήκαμε στο Φθινόπωρο.
Και όταν μπαίνεις στο φθινόπωρο ξέρεις ότι κοντοζυγώνει η ώρα που θα πρέπει να είσαι έτοιμος για να αντιμετωπίσεις τα κρύα και τις βροχές του χειμώνα. Και κάπου εδώ είναι που πρέπει ν αρχίσεις τις προετοιμασίες σου ώστε μόλις πιάσουν τα κρύα, εσύ να μπορείς να απολαύσεις στιγμές και όχι να τρέχεις πανικόβλητα για να μαζέψεις όσα δε μαζεύονται.


Σηκώνουμε μανίκια λοιπόν και ξεκινάμε.
ΘΕΡΜΑΝΣΗ
Φροντίζουμε για την καλή λειτουργία του καλοριφέρ, του τζακιού ή των θερμαντικών σωμάτων. Χωρίς αυτά σίγουρα θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα με το κρύο.
Καθαρίζουμε καμινάδες, εφοδιαζόμαστε με πετρέλαιο ή καυσόξυλα, κάνουμε σέρβις σε καυστήρες, εξαέρωση στα καλοριφέρ και αντικαθιστούμε τυχόν καμμένες λάμπες στις σόμπες.
ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Ελέγχουμε το σπίτι για απώλεις θερμότητας για παράδειγμα τα κουφώματα και τις εξωτερικές πόρτες και εντοπίζουμε τις φθορές. Στα νέου τύπου κουφώματα ελέγχουμε τα λάστιχα και καλούμε ειδικό εγκαίρως αν χρειάζεται, στα δε παλαιού τύπου, επιλέγουμε κάποια από τις μεθόδους της αγοράς, όπως για παράδειγμα ταινίες μόνωσης. Ιδανικά και εφόσον γίνεται τα παλαιού τύπου κουφώματα καλό θα ήταν ν αντικατασταθούν μιας και δε μπορούμε να περιορίσουμε εντελώς τις απωλειες.
Ελέγχουμε τη στέγη για ζημιές, ανικαθιστούμε σπασμένα κεραμίδια, βάζουμε στη θέση τους όσα έχουν μετακινηθεί με τον καιρό.  Ελεγχουμε επίσης πολύ καλά τη μόνωση του σπιτιού ώστε ν αποφύγουμε τυχόν υγρασία.
ΒΕΡΑΝΤΑ
Σκεπάζουμε τα έπιπλα και όλα τα αντικείμενα της βεράντας ή του κήπου που κινδυνεύουν να χαλάσουν λόγω του καιρού και προφυλάσσουμε τα φυτά που είναι ευαίσθητα σε παγωνιές, αέρα και δυνατή βροχή.


ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΡΟΥΧΑ
Αν είσαι από τους τυχερούς με τους πολλούς αποθηκευτικούς χώρους όλα καλά. Εδώ δεν έχεις πολλά να κάνεις. Αν όμως δεν είσαι τότε σήκωσε μανίκια και ξεκίνα. Βγάζουμε από ντουλάπες, μπαούλια, συρτάρια τα χειμωνιάτικα ρούχα. Τα αερίζουμε και τα βάζουμε στη θέση τους ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα μόλις χρειαστούν. Αντικαθιστούμε όσα δε μπορουμε για κάποιο λόγο να χρησιμοποιήσουμε (για παράδειγμα στενά ρούχα) και διορθώνουμε όσα έχουν κάποια φθορά που δεν είχαμε προσέξει.
Το μυστικό για την εύκολη μετάβαση από τα ρούχα της μιας εποχής στης άλλης είναι απλό: τακτοποίησε τα προσεκτικά όταν είναι να τα μαζέψεις για να τα έχεις εξίσου εύκολα και όταν πρέπει να τα ξαναβγάλεις.
ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
Στρώνουμε χαλιά, ριχτάρια στους καναπέδες, αλλάζουμε κουρτίνες με πιο χοντρές (αν υπάρχουν) ώστε να κρατήσουμε το σπίτι όσο γίνεται πιο ζεστό. Οι τοίχοι ειδικά οι εξωτερικοί παγώνουν με το κρύο. Ένα καλά λοιπόν στρωμένο σπίτι είναι πιο ζεστό από εκείνο που το πάτωμα είναι γυμνό και το παράθυρο χωρίς κουρτίνα.
Διαλέγουμε χρώματα ζεστά για να έχουμε την αίσθηση της θαλπωρής και διακοσμητικά που να ταιριάζουν στο χειμώνα (για παράδειγμα κεριά) και είμαστε έτοιμοι ν απολαύσουμε τη ζωή στο σπίτι με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος.

 

More in EASY LIVING
ΝΕΟ ΣΠΙΤΙ; ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ – ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: ΜΠΑΝΙΟ

Μετακομίζεις σε καινούριο σπίτι και δεν ξέρεις τι θα χρειαστείς; Αναπόφευκτα...

Close