ΓΛΥΚΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ

Ξύπνησα με μιαν αίσθηση ότι ήμουν στο νησί και όταν λέω νησί δεν εννοώ άλλο πέρα από την Κέρκυρα. Ξύπνησα λοιπόν και είχα την αίσθηση ότι άκουγα φιλαρμονικές να παιανίζουν και παιδιά να τρέχουν στους δρόμους να προλάβουν να στηθούν σε σειρές.
Σαν σήμερα στο νησί λοιπόν γιορτάζουν. Θα μου πεις τι πρωτότυπο… συνεχώς γιορτάζουν στο νησί. Ναι. Και αυτό είναι κάτι που λατρεύω. Που πάντα βρίσκουν ένα λόγο για να παίξουν στους δρόμους μουσική, να βγουν οι μπάντες, να ξεχυθεί ο κόσμος με τα γιορτινά του και να πιουν τον καφέ τους στο Λιστόν μέχρι να έρθει η ώρα να πάνε για το επίσημο γεύμα του πρωτοκύριακου.
Γιατί σήμερα είναι η πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου και είναι μέρα γιορτής. Είναι μέρα που λιτανεύουν γιατί σαν σήμερα «Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, ο Άγιος Σπυρίδωνας, προστάτης του νησιού, έσωσε την Κέρκυρα από την πανώλη που θέριζε εκατοντάδες οικογένειες στο νησί. Το γεγονός συνέβη το 1673, την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη, και σε αυτό οφείλει την ονομασία της η καθιερωμένη γιορτή του νησιού, το «Πρωτοκύριακο».
Μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο το «Πρωτοκύριακο» του Νοέμβρη αφιερώθηκε και στην πρώτη αντιφασιστική εκδήλωση που έγινε στην Ελλάδα, από μαθητές γυμνασίου της Κέρκυρας, το  1941, σε μια πράξη αντίδρασης κατά των ιταλών κατακτητών και των αλλαγών που αυτοί επέβαλλαν τότε στα σχολεία και την παιδεία».
Πρωτοκύριακο ήταν όμως και όταν πριν σαράντα και βάλε χρόνια αποφάσισαν οι γονείς μου να παντρευτούν.

Γι αυτό λοιπον κι εμείς σαν σήμερα στο σπίτι πάντα γιορτάζαμε. Και πάντα ξέραμε πως μετά τη τσάρκα την καθιερωμένη, μετά τα τρεχάματα τα πρωινά και τα στριμωξίδια στην εκκλησιά τ αγιού και το βιαστικό αναψυκτικό στις καμάρες τις πλατείας, στο σπίτι μας περίμενε μια μάνα με ροδοκόκκινα μάγουλα από τις κατσαρόλες και την προσμονή για το τριαντάφυλλο που κρυφά από μας της έφερνε ο πατέρας. Κι εμείς κάνοντας ότι δεν καταλαβαίναμε, απλά χαχανίζαμε και πέφταμε με τα μούτρα στο ΓΛΥΚΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ που μοσχοβολούσε κανέλα και γαρύφαλλο και ήταν τόσο αφράτο σαν τα μάγουλα της.

Καρυδόπιτα της κυρα Βασιλικής

ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι καρυδοψιχα τριμμένη αρκετά
1 ποτήρι φρυγανιά τριμμένη
1 ποτήρι ζάχαρη
6 αυγά
2 σωληνάρια βανιλλίνη
1 κ.γ. κανελογαρύφαλο
1/2 ποτήρι κρασιού κονιακ
1/2 κ.γ. σοδα
ελαχιστο βούτυρο για το ταψί

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3 ποτήρια ζάχαρη
1 ½ ποτήρι νερό
1 κομμάτι ξύλο κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα γυάλινο στεγνό και καθαρό σκεύος χτυπάμε τ ασπράδια των αυγών με τη ζάχαρη σε πηχτή μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε να γίνουν ένα μείγμα.
Ρίχνουμε στη λεκάνη εναλλάξ το καρύδι και τη φρυγανιά ανακατεύοντας με μια μαρίς ή ένα κουτάλι ελαφρά για να μη ξεφουσκώσει η μαρέγκα.
Ρίχνουμε στο κονιάκ τη σόδα και όλο αυτό μαζί μέσα στη λεκάνη, προσθέτουμε και το κανελογαρύφαλο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα μείγμα ομοιόμορφο.
Βουτυρώνουμε το ταψί, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα ωραίο καφέ χρώμα.

Για το σιρόπι:
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Όταν ψηθεί η καρυδόπιτα, τη βγάζουμε από το φούρνο, χαράζουμε σε κομμάτια και σιροπιάζουμε αμέσως.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in SWEET SYNDAY
ΓΛΥΚΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: PANCAKES ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Και ξυπνάς ένα πρωί κι εκεί που σεργιανάς στο διαδίκτυο απ...

Close