ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΚΡΕΒΑΤΙ ΣΠΙΤΑΚΙ

Και ήρθε η ώρα ν αλλάξεις κρεβάτι στο παιδικό δωμάτιο και είδες εκείνο το θεϊκό κρεβάτι που μοιάζει με σπιτάκι και το θες. Και πας να το αγοράσεις και δεν το βρίσκεις πουθενά και λες θα μου το φτιάξει ο ξυλουργός και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Μεγάλο το κόστος του χειροποίητου κρεβατιού ήδη, πόσο μάλλον αυτό που ναι είναι μια μεγάλη κατασκευή.
Οκ μη πανικοβάλλεσαι. Υπάρχει λύση. Σήκωσε τα μανίκια και ετοιμάσου να το φτιάξουμε μαζί. Εύκολα, γρήγορα και κυρίως οικονομικά. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι υπομονή και καλή διάθεση.

Το πρώτο και το πιο βασικό που πρέπει να κάνουμε είναι, να μετρήσουμε το στρώμα που θα θέλουμε να βάλουμε στο κρεβάτι αυτό (μπορεί να είναι ένα έτοιμο του εμπορίου, ένα που ήδη έχουμε ή κάποιο που θα το κάνουμε ειδική παραγγελία). Το θετικό με την αυτοσχέδια αυτή κατασκευή είναι ότι δε μας περιορίζει τίποτα όσον αφορά τη διάστασή της, πέρα από το χώρο που έχουμε για να το τοποθετήσουμε.
Ας πούμε λοιπόν ότι το στρώμα που έχουμε στη διάθεσή μας, έχει διάσταση 90Χ140 εκατοστά.

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ
9 ΔΟΚΑΡΙΑ ΠΑΧΟΥΣ 3,8Χ3,8 ΕΚΑΤΟΣΤΑ  ΚΑΙ ΜΗΚΟΥΣ 140 ΕΚΑΤΟΣΤΑ
4 ΔΟΚΑΡΙΑ ΠΑΧΟΥΣ 3,8Χ3,8 ΕΚΑΤΟΣΤΑ  ΚΑΙ ΜΗΚΟΥΣ 90 ΕΚΑΤΟΣΤΑ
4 ΔΟΚΑΡΙΑ ΠΑΧΟΥΣ 3,8Χ3,8 ΕΚΑΤΟΣΤΑ  ΚΑΙ ΜΗΚΟΥΣ 65 ΕΚΑΤΟΣΤΑ
ΠΡΙΟΝΙ
ΓΥΑΛΟΧΑΡΤΟ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΤΣΑΒΙΔΙ
ΞΥΛΟΒΙΔΕΣ

Η κατασκευή βασίζεται στα πλαίσια. (όπως είχαμε κάνει και στο ΠΑΡΑΒΑΝ).
Παίρνουμε 4 δοκάρια μήκους 140 εκατοστά τα ενώνουμε με τις ξυλόβιδες σχηματίζοντας ένα τετράγωνο πλαίσιο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μια φορά. Έτσι έχουμε έτοιμα 2 ορθογώνια με διάσταση 140Χ140 εκατοστά.
Ενώνουμε τα δύο αυτά πλαίσια με 4 δοκάρια μήκους 90 εκατοστά σχηματίζοντας έτσι ένα ανοιχτό κουτί (βλέπε φωτογραφίες). Έχουμε έτσι ήδη (ναι ναι καλά διαβάζεις) έτοιμο το βασικό κομμάτι του κρεβατιού μας.

Ας κάνουμε τώρα και τη σκεπή μας.
Παίρνουμε 2 δοκάρια μήκους 65 εκατοστά και τα καρφώνουμε μεταξύ τους ώστε να σχηματίζουν γωνία 45 μοιρών. Κόβουμε με το πριόνι τις άκρες λοξά ώστε να πατάνε πάνω στα πλαίσια που έχουμε ήδη φτιάξει.
Αφού φτιάξουμε δύο τέτοια τρίγωνα τα καρφώνουμε πάνω βασικό κομμάτι του κρεβατιού (βλέπε φωτογραφίες) και βεβαιωνόμαστε ότι είναι πολύ καλά στερεωμένα.
Κατόπιν καρφώνουμε ανάμεσα και το τελευταίο δοκάρι διάστασης 14ο εκατοστά σχηματίζοντας έτσι και τη σκεπή μας.
Παιρνάμε όλα τα ξύλα με το γυαλόχαρτο ωστε να είναι παντού λεία και…
Έτοιμο το κρεβάτι μας.

Μερικές προσθήκες για καλύτερο αποτέλεσμα:
1) Αν δε θέλετε το στρώμα ν ακουμπάει στο πάτωμα μπορείτε να προσθέσετε στο κάτω μέρος 2 – 3 δοκάρια τοποθετημένα μεταξύ τους σε απόσταση και καρφωμένα στο πλαίσιο και επάνω κρεβατόταβλες, πάνω στις οποίες θα πατήσει το στρώμα
2) Μπορείτε να προσθέσετε ξύλα κατά βούληση, ώστε να δημιουργήσετε καγγελάκια ή έξτρα δέσιμο στα ξύλα της οροφής.
3) Μπορείτε να βάψετε με ΧΡΩΜΑ ΚΙΜΩΛΙΑΣ,ή να ντύσετε τα ξύλα σας με υφάσματα για να ταιριάζουν στο χώρο σας.

Για μεγαλύτερο στρώμα μετρήστε πολύ προσεκτικά τη διάσταση και υπολογίστε τα ξύλα σας ανάλογα. Αν για παράδειγμα διαλέξετε στρώμα 110Χ220 τότε θα χρειαστείτε δοκάρια αναλόγων διαστάσεων.
Φτιάξτε ένα σχεδιάγραμμα σε χαρτί και ακολουθήστε το πιστά ώστε να μη κάνετε λάθος στο κόψιμο των δοκαριών ή στο κάρφωμα.
Να θυμάστε πάντα ότι στο κάτω πλαίσο που σχηματίζεται ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΩΡΑΕΙ το στρώμα σας.

Το ύψος της κατασκευής μπορείτε να το αλλάξετε αλλάζοντας απλά το ύψος των πλαισίων. Σ αυτήν την περίπτωση προσαρμόζουμε ανάλογα και τα δοκάρια μας.
Η κατασκευή αυτή είναι ιδανική για παιδιά αλλά και για μωρά επειδή λόγω έλλειψης ύψους στο στρώμα μπορεί να κοιμηθεί ή να παίξει το μωρό άνετα χωρίς το φόβο να πέσει στο πάτωμα από ύψος.

Και φυσικά είναι ιδανικό γι αυτούς που θέλουν να κοιμούνται σ’ ένα κρεβάτι παραμυθένιο.

 

 

More in EASY LIVING
ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΚΑΜΠΩ – OTTOMAN

Τα σκαμπό ή ottoman είναι η ιδανική λύση για να προσθέσετε...

Close