ΠΩΣ ΝΑ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΣΩ ΤΟ ΠΑΤΩΜΑ

Και ενώ έχετε πέσει με τα μούτρα στην φασίνα και έχετε σηκώσει και τα μανίκια για να δώσετε τη μάχη με άνεση, ξαφνικά αναρωτιέστε. Και τώρα πως το καθαρίζω το μάρμαρο στο πάτωμα; Το παρκέ να το σφουγγαρίσω με ζεστό νερό; Μήπως να το πλύνω με το λάστιχο από το μπαλκόνι και να κάνω το υπνοδωμάτιο πισίνα;
Σίγουρα όχι.
Επειδή όλα τα είδη δαπέδου δεν είναι ίδια και επομένως απαιτούν και διαφορετική μεταχείριση, ας δούμε πως μπορούμε να περιποιηθούμε το δάπεδο μας σωστά και κυρίως χωρίς άγχος.

ΠΑΡΚΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Το παρκέ έχει μαλακή επιφάνεια και γι αυτό ειναι εξαιρετικά εύκολο να πάθει ζημιά. Σφουγγαρίζουμε με όσο πιο καλά στυμμένη σφουγγαρίστρα γίνεται αποφεύγοντας τα πολλά υγρά μιας και υπάρχει ο κίνδυνος να περάσει νερό από τους αρμούς και να τους καταστρέψει. Επιλέγουμε πάντα ένα ήπιο καθαριστικό κατάλληλο για παρκέ το οποίο διαλύουμε σε χλιαρό νερό. Εναλλακτικά δυο τρεις σταγόνες απορρυπαντικό πιάτων στο χλιαρό νερό και μισό φλυτζανάκι του καφέ λευκό ξύδι στον κουβά είναι η ιδανική λύση για να καθαρίσουμε το παρκέ.
ΜΑΡΜΑΡΟ
Παρόλο που είναι ένα σκληρό δάπεδο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή μιας και τα σκληρά καθαριστικά όπως η χλωρίνη, καταστρέφει την επιφάνεια, χαλάει το λούστρο και αφήνει σημάδια και θαμπάδα. Η αποκατάστασή του είναι εκτός από χρονοβόρα και αρκετά δαπανηρή οπότε καλό είναι να το προσέξουμε ιδιαίτερα.
Το μάρμαρο το καθαρίζουμε αποκλειστικά με κρύο νερό. Στην περίπτωση που έχει έντονους λεκέδες που δε βγαίνουν διαφορετικά, διαλύουμε λίγο σαπούνι (Μασσαλίας) στο νερό και αφού αφαιρέσουμε τους λεκέδες τότε ξεβγάζουμε με καθαρό νερό και τρίβουμε το πάτωμα με ένα στεγνό (μάλλινο) πανί για να αποφύγουμε τις θαμπάδες.


ΜΩΣΑΪΚΟ
Ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία όπως και στα μάρμαρα και εξαιρετικά απαλά απορρυπαντικά μιας και τα σκληρά, καταστρέφουν τους πόρους του.
LAMINATE
Τις ακρυλικές επιφάνειες τις καθαρίζουμε με χλιαρό νερό χωρίς να στύβουμε πολύ καλά τη σφουγγαρίστρα και με ήπιο καθαριστικό κατάλληλο για δάπεδα. Αν όμως το πάτωμα είναι από μελαμίνη τότε απαιτείτε κι εδώ κρύο νερό και πάρα πολύ καλά στιυμμένη σφουγγαρίστρα όπως και στο παρκε
ΠΛΑΚΑΚΙΑ
Πολλά σπίτια ειδικά τα χτισμένα πρόσφατα, έχουν δάπεδο καλυμμένο απο πλακάκια, μιας και θεωρείται ως ιδανική και εύκολη λύση για την καθαριότητα τους. Παρόλ’ αυτά μπορεί η επιφάνειά τους να είναι εξαιρετικά ανθεκτική, οι αρμοί τους, όμως, δεν είναι. Το πολύ νερό τους αλλοιώνει μ αποτέλεσμα είτε να περνάει υγρασία στο δάπεδο και να φουσκώνει το πλακάκι, είτε να ‘σκάει» ο αρμός και να χρειάζεται ξανά στοκάρισμα το δάπεδο. Όταν τα καθαρίζετε, λοιπόν, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε πολύ νερό ενώ σε γενικές γραμμές καλό είναι να αποφεύγετε το συχνό σφουγγάρισμά τους

Σαν βασική αρχή πρέπει να έχουμε ότι το κάθε δάπεδο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Και σύμφωνα μ αυτές θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε και να το φροντίζουμε ανάλογα. Ας μη ξεχνάμε ότι ένα δάπεδο όταν φθαρεί δεν είναι και τόσο εύκολο να το αντικαταστήσεις, οπότε φροντίζουμε να το διατηρήσουμε στην καλύτερη κατάσταση για όσο περισσότερο μπορούμε.

More in EASY LIVING
ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΚΡΕΜΑΣΤΡΑ ΕΙΣΟΔΟΥ

Η είσοδος του σπιτιού ενώ είναι ο πρώτος χώρος τον οποίο...

Close