ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΚΕΡΙ ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΑ

Και αφού βάψαμε τα πάντα με ΧΡΩΜΑ ΚΙΜΩΛΙΑΣ τώρα τι κάνουμε;
Το φινίρισμα των επίπλων αλλά και γενικά των αντικειμένων που έχουμε βάψει με χρώμα κιμωλίας γίνεται με δυο τρόπους. Ο ένας είναι το βερνίκι νερού το οποίο οι γνώστες το χρησιμοποιούν κυρίως για ό,τι θέλει έξτρα αντοχή στις κακουχίες κατά τη χρήση (για παράδειγμα η επιφάνεια ενός τραπεζιού), και το κερί με το οποίο και θ ασχοληθούμε σήμερα.
Και τα δυο τα βρίσκουμε κατά κόρον στο εμπόριο, εδώ όμως θα μάθουμε πως να το φτιάξουμε εμείς και μάλιστα πως να του δώσουμε χρώμα για πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Πάμε λοιπόν.

ΥΛΙΚΑ
¼ του φλυτζανιού τριμμένο κερί
½ του φλυτζανιού παραφινέλαιο
Δοχείο για να λιώσουμε το κερι
Μπωλ για τη μιξη των υλικών
1 κουτάλι ή ό,τι μας βολεύει για το ανακάτεμα
Βαζάκι με καπάκι

Χρησιμοποιούμε κερί άχρωμο το οποίο κάποια καταστήματα το πουλάνε και έτοιμο τριμμένο ή σε μορφή μπίλιας. Το παραφινέλαιο το βρίσκουμε ευρέος στην αγορά ακόμη και σε φαρμακεία. (όταν το ζητάμε διευκρινίζουμε ότι το θέλουμε για κεριά).
Λιώνουμε το κερί σε μπεν μαρί ή σε φουρνάκι μικροκυμάτων, (προσοχή γιατί το λιωμένο κερί μπορεί να σας προκαλέσει έγκαυμα αν πέσει επάνω στο δέρμα).
Μεταφέρουμε το λιωμένο κερί σε ένα δοχείο (μακρυά από φωτιά και καυτές επιφάνειες) και προσθέτουμε το παραφινέλαιο ενώ μ ένα κουταλάκι (το οποίο θα χρησιμοποιούμε αποκλειστικά γι αυτό το σκοπό) ανακατεύουμε συνεχώς τα δυο υλικά μέχρι να ενωθούν.
Βάζουμε το μείγμα σ’ ένα βαζάκι με καπάκι και το αφήνουμε να κρυώσει. Στην τελική του μορφή θα έχει την υφή μιας μαλακής κρέμας.
Την εφαρμόζουμε στις επιφάνειες απλώνοντας την μ’ ένα πινέλο στρόγγυλο και τρίβοντας μετά με ένα μαλακό πανί ή απευθείας με το πανί.

Αν θέλουμε να είναι το κερί πιο σκληρό χρησιμοποιούμε τις παρακάτω δοσολογίες ακολουθόντας την ίδια διαδικασία παρασκευής
1/2 του φλυτζανιού τριμμένο κερί
1/3 του φλυτζανιού παραφινέλαιο

Όσο περισσότερο κερί και λιγότερο παραφινέλαιο βάζουμε τόσο πιο σκληρή γίνεται η κρέμα μας.


Επίσης αν θέλουμε να χρωματίσουμε την κρέμα ώστε να δώσουμε ένα χρωματιστό φινίρισμα στα έπιπλα μας, τότε την ανακατεύουμε πρίν σκληρύνει με ελάχιστο χρώμα ζωγραφικής (λαδοτέμπερα ή σκόνη αγιογραφίας) φροντίζοντας να γίνει ομοιόμορφο.
Αποθηκεύουμε όση περισσεύει σε κλειστό βάζο για αρκετό καιρό.

Να πούμε ξανά ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να αποφύγουμε τα ατυχήματα με το ζεστό κερί και πως καλό είναι η διαδικασία να γίνεται μακρυά από παιδιά.

More in EASY LIVING
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΣΕΡΦΑΡΩ

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο χρόνο καθημερινά δαπανούμε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο; Είναι...

Close