ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΚΡΕΜΑΣΤΗ ΚΑΡΕΚΛΑ

ΚΑΡΕΚΛΑ – ΚΟΥΝΙΑ

Όλοι λίγο πολύ από την παιδική μας ηλικία ως και σήμερα έχουμε καθίσει και έχουμε παίξει με μια κούνια. Και πόσο απολαύσαμε πραγματικά αυτές που ήταν δεμένες στα δέντρα ή από ψηλό σημείο, σε σχέση με τις κούνιες στην παιδική χαρά ή τις μικρές του κήπου.
Έτσι σήμερα θα κατασκευάσουμε μια κρεμαστή καρέκλα που θυμίζει τόσο πολύ τις παιδικές κούνιες αλλά μπορεί άνετα να ταιριάξει και στο χώρο ενός ενήλικα.
Στο παιδικό δωμάτιο μαζί με την ΙΝΔΙΆΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ που ήδη φτιάξαμε θα δώση έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και σίγουρα θα προσφέρει πολλές ώρες απόλαυσης και ξεκούρασης.

ΥΛΙΚΑ
1 σκουπόξυλο 80 εκατοστά περίπου από οξιά (η οξιά είναι ξύλο σκληρό και αντέχει το βάρος)
12 μέτρα χοντρό ορειβατικό σκοινί
2 μέτρα καραβοπανο χοντρό
1 σύνδεσμο ορειβατικό (που να συγκρατεί πάνω από 120 κιλά βάρος)
1 σύνδεσμο ορειβατικό (που να συγκρατεί πάνω από 300 κιλά βάρος)
1 ισχυρό γάντζο που θα πιάσουν οι σύνδεσμοι
Μαύρη μπογιά για ύφασμα

ΠΩΣ ΤΗ ΦΤΙΑΧΝΩ
Διπλώνω το ύφασμα στη μέση και το απλώνω σε μια επιφάνεια με το δίπλωμα στα δεξιά όπως φαίνεται στην εικόνα
Μετράω 15 εκατοστά από την επάνω δεξιά πλευρά και προς τ αριστερά και σημαδεύω μ ένα μαλακό μολύβι. Μ ένα χάρακα ενώνω το σημάδι μου με την κάτω δεξιά γωνία και κάνω μια γραμμή με το μολύβι και κατόπιν κόβω με το ψαλίδι ή το κοπίδι μου και τα δυο κομμάτια σύμφωνα με τη γραμμή μου.


Ξεδιπλώνω τον καμβά και αφού διπλώσω γύρω γύρω σε όλο το ύφασμα μου 1,5 εκατοστό, διπλώνω, σιδερώνω και γαζώνω στη ραπτομηχανή, κάνοντας έτσι ένα ωραίο τελείωμα στον καμβά μου.
Το στενό κομμάτι του καμβά θα είναι η πίσω πλευρά ενώ η φαρδια μπροστά.
Στις δυο πλαϊνές πλευρές του καμβά φτιάχνω δυο κανάλια πλάτους 7 εκατοστά απ όπου θα περάσωτο σκοινί της κρεμαστής μας πολυθρόνας. Φροντίζω να είναι πολύ καλά γαζωμένο και με ενισχυμένες ραφές ώστε να μη ξηλωθεί.

Με τη μπογιά δημιουργούμε επάνω σχέδια και αφήνουμε να στεγνώση καλά.
Το κάθισμα είναι έτοιμο.

Σημαδεύω το ξύλο στα 8 και 15 εκατοστά από κάθε πλευρά και κάνω με το τρυπάνι τρύπες ώστε να χωράει να περάσει το σκοινί μου.

Στερεώνω στο ταβάνι το γάντζο και πάνω σ αυτό τους ορειβατικούς συνδέσμους.

Δένω έναν κόμπο στην άκρη του σκοινιού αφήνοντας περίπου 10 εκατοστά ουρά. Καίω την άκρη μ έναν αναπτήρα για να μη ξεφτίσει. Περνάω την άλλη άκρη του σκοινιού μέσα από την πρώτη αριστερά τρύπα του ξύλου (από πάνω προς τα κάτω).
Μετά από το ένα κανάλι στον καμβά μου και στη συνέχεια από τη δεύτερη αριστερά τρύπα του ξύλου. Από κάτω προς τα πάνω αυτή τη φορά αφού πρώτα κάνω ένα σφιχτό κόμπο για να «φρενάρει» το σκοινι.

Επαναλαμβάνω τη διαδικασία για την άλλη πλευρά ξεκινώντας όμως αυτή τη φορά από από τη μέσα δεξιά τρύπα του ξύλου. Κάνω κόμπο, περνάω από το κανάλι του καμβά και μετά από κάτω προς τα πάνω στην έξω δεξιά τρύπα του ξύλου. Και αφού κάνω τον τελευταίο κόμπο καίω με τον αναπτήρα την άκρη του σκοινιού για να μη ξεφτίσει.
Για να κρεμάσω την καρέκλα – κούνια από το ταβάνι, απλά κάνω μια σφιχτή θηλιά περίπου 10 εκατοστά, αφού βρω το κέντρο του σκοινιού πάνω από το ξύλο και την περνάω στο κάτω ορειβατικό γάντζω και το ασφαλίζω.
ΠΡΟΣΟΧΗ. ΒΕΒΑΙΩΝΟΜΑΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ.

 

Βάζω και ένα στρόγγυλο μαλακό μαξιλάρι στο κάθισμα και έτοιμη η καρέκλα για ατελείωτες ώρες χαλάρωσης.

Καλή επιτυχία

 

More in EASY LIVING
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΗΜΕΡΑ, TO DO LIST, ΒΑΖΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
5 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΗΜΕΡΑ

Είσαι από εκείνους που νιώθουν ότι ενώ είναι όλη μέρα απασχολημένοι...

Close